Expert i fokus: Rozbeh Baleng-Soultani

Dela Inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Rozbeh Baleng-Soultani har en bakgrund som mångårig företagare, ledare, jurist samt som kommunikationschef och affärsstrateg för ett investmentbolag. Genom en kombination av förståelse, erfarenhet och kunskap  hjälper han organisationer och ledare med hållbara strategier. Han har även en fil. kand. i psykologi och är ICF-certifierad (ACC) coach och är specialiserad inom evidensbaserad ledarskapsutveckling.   

1.  Vad är det bästa med ditt arbete?

Att jag får arbeta i enlighet med mina livsprinciper förstås, men främst mina drivkrafter ‘growth’ och ‘contribution’. Jag är nyfiken på människor och vad som motiverar oss och genom att arbeta som mentor och coach får jag använda mig av mina kunskaper för att hjälpa ledare och entreprenörer att prestera på en hållbar hög nivå.

2. Vad har fått dig att vilja coacha andra företagare och chefer?

 Jag vet hur tufft och ensamt det kan vara att vara chef, inte bara att det är svårt att dela med sig av sina utmaningar till andra på sin arbetsplats – ibland får man inte ens göra det för styrelse eller ledningsgrupp. Såväl när jag drev egna bolag som när jag hade ledande roller hos uppdragsgivare upplevde jag stundtals att det hade varit skönt att kunna ha en kompetent coach eller mentor att regelbundet kunna samtala med eller rådfråga.

3. Vad har varit din största lärdom i ditt yrkesliv?

Det är inte lätt att vara chef, man är liksom aldrig fullärd. En annan sak som jag upptäckt är den fantastiska kraften men också begränsningarna av coaching som verktyg.

4. Vilket är det sämsta rådet du har fått som chef/entreprenör?

Haha, det finns många. Men det värsta skulle väl vara rådet att ‘grinda’ på. Det vill säga att det bara är att köra på hårdare än alla andra, “om din konkurrent vaknar sex på morgonen så gå upp klockan fem, om de jobbar 12 timmar/dygn så ska du jobba du 16 timmar/dygn!”. 

5. Vilka är dina bästa tips till chefer/entreprenörer? Vad tycker du är ett bra ledarskap?

Mina absolut bästa tips till både chefer och ledare är: 

1. Att skaffa sig en sanningssägare, någon som har betalt för att berätta för dig vad du gör rätt men också fel.

2. Se till att ha minst två träningspass i veckan inbokade i kalendern. All forskning visar att vi hanterar stress och sjukdomar bättre ifall vi är i gott fysiskt skick.

3. Öka din självkännedom genom att göra tester, skaffa en coach, ta reda på dina värderingar eller livsprinciper och läsa mycket. En bra ledare är ödmjuk. Det innebär att i en situation där ledaren är mindre kunnig, då ska hen vara tyst och lyssna mer än tala. I ett annat rum är ledaren mest erfaren, där behöver hen tvärtom ta ett ansvar för att leda.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Ledarskapsjouren levererade till din inkorg

Andra inlägg

Expert i fokus: Gun-Marie Lidström

Gun-Marie Lidström har 20 års erfarenhet som HR chef på bolag som Åhléns/Axstores, SEB och ICA och har ansvarat för och drivit HR arbetet i